R   E   I   H   S

A     R     K     I     T     E     K     T     E     R

Western Red Cedar

 

Cedertræ har slået sig fast som et iøjnefaldende materiale i dansk arkitektur som ofte anvendes som "kronen på værket" i vor tids beklædningsarkitektur. Cedertræet har igennem tusinder af år været den foretrukne træart for de nordamerikanske indianere, der kaldte træet " the giant arbor-vitae " — " Tree of life ". Indianerne brugte træet i deres dagligdag til skåle, spiseredskaber, kanoer og huse. Barken anvendte de til kurvefletning og beklædningsgenstande. Træsorten hedder Western Red Cedar, og har den fortræffelige egenskab, at den indeholder "thujapliciner". Det er råd- og svampehindrende stoffer, der bevirker at træet kan anvendes ubehandlet og kan opnå en funktionstid på mere end 50 år. Dermed kan man mindske miljøbelastningen ved, i stedet for trykimprægneret træ, at anvende Western Red Cedar. Det ubehandlede cedertræ skifter farve med alderen. Den varme, rødlige bruntone patineres til en fornem sølv-grå - en egenskab af samme betydning for det arkitektoniske udtryk som teglets patinering og kobberets irren. Man kan også vælge at oliebehandle træet, hvorved den oprindelige farve i en vis udstrækning bibeholdes. Hvis farven ønskes bevaret, vil der være behov for en løbende vedligeholdelse. Western Red Cedar vokser langs den amerikanske og canadiske stillehavskyst, og træerne kan blive umådeligt gamle. Det er således 150 årige træer med en højde på 60-80 meter og med en diameter på 60-120 cm, der som oftest importeres til f.eks. bygningsbrug i Danmark. De store dimensioner på stammerne betyder, at brædderne fås næsten knastfrie og af høj kvali-tet. Hårdheden svarer til gran og fyr, men vægten er mindre, og der skal derfor anvendes korrekt værktøj ved bearbejdning. Fastgørelse af udvendige beklædning skal ske med søm og skruer af rustfrit stål. Der er i hele landet skabt spændende arkitektværker med cedertræsbeklædninger. Der må gerne komme flere, da det er et "musisk" materiale. Cedertræ er en mulighed mere for at bygge smukt og økologisk.

Moelven NS har specialiseret sig i Western Red Cedar.

 

Western Red Cedar Western Red Cedar (Thuja Plicata - se DTI) er en træart fra Nordvest Amerika, hvor forekomsterne fornyes igennem genplantning. Dette er vigtigt, da det er en langsomt groende træart med en af de længste leveti-der blandt Nordamerikas træer. Den langsomme vækst giver mulighed for nogle flotte brædder med en ens-artet fiberretning uden knaster og andre uregelmæssigheder. Western Red Cedar er fri for harpiks, og kernetræet har en naturlig modstandsevne overfor råd og svamp, fuldt på højde med den behandling, der kendes fra trykimprægneret træ. Den lave densitet giver desuden en bedre varmeisoleringsevne. Med sin lave vægt, sine gode forarbejdningsegenskaber samt sin formstabilitet ved fugtudsving er Western Red Cedar en af de foretrukne træarter til alle formål, hvor der kræves et smukt ydre samt holdbarhed overfor vind og vejr. Western Red Cedar ( WRC ) importeres til Danmark i såvel original vare som i rusavede dimensioner. Original varerne anvendes til facadeprofiler, terrasse brædder og tagbeklædning. Det rusavede træ videreforarbej-des til specielle facadeprofiler, hegnselementer, legepladser, døre og vinduer. Moelven Danmark NS er hovedimportør på det Nordiske marked. På vore lagre lagerfører vi de mest populære original profiler, samt et stort udvalg af rusavede dimensioner. Facadeprofiler i Western Red Cedar kan, til de byggerier hvor det er påkrævet, imprægneres med brandhæmmende midler.

Densitet Western Red Cedar har en densitet på mellem 366 -425 kg/ m3 efter konditionering til ca. 9 - 10% træfugtighed. Vægten afgøres af antallet af knaster i træet idet knaster vejer mere end det almindelige ved. Ved 19% træfugtighed ( skibningstørt ) er densiteten ca. 410 kg/m3. Nordisk nåletræ som anvendes til facadebeklædning har ved samme træfugtighed en densitet for gran's vedkommende 430 kg og fyr's vedkommende 450 kg.

Dimensionsstabilitet Som alle andre træarter optager og afgiver WRC fugt afhængigt af den omgivende luftfugtighed, og WRC's fugtindhold indstiller sig i en ligevægts tilstand. Fugt-bevægelserne er væsentlig mindre end hos andre gængse træarter som f.eks. gran og fyr. Canadisk Ceder prima udmærker sig ved sin formstabilitet, således at tendensen til kastninger og vridninger er reduceret til et minimum. Svindet er vist i tabel 2.

Råd og svamp En af WRC's mest værdifulde egenskaber er modstands-evnen overfor råd og svamp. Det er en af de træarter, som har den længste holdbarhed. WRC's modstands-dygtighed skyldes forekomsten af råd- og svampehin-drende stoffer kaldet "Thuja Pliciner". Et andet fore-kommende stof, kaldet "Thuja Acid", gør træet mod-standsdygtigt overfor insektangreb. Med den rigtige konstruktion giver disse egenskaber en problemfri ved-ligeholdelse. Skulle træet være udsat for en særlig risiko for råd og svamp gennem længerevarende udsættelse for fugt, f.eks. i jord, anbefales det, at træet behandles med træolie der indeholder ekstra råd- og svampehin-drende stoffer både over og under jord niveau, samt at en sådan behandling gentages løbende efter behov. (Se side 5 vedr. efterbehandling og vedligeholdelse).

 

Værnemidler i forbindelse med forarbejdning og kapning af cedertræ Grundet risiko for allergisk reaktion ved arbejde med cedertræ, anbefaler vi, at man anvender handsker ved håndtering af Western Red Cedar. Man skal i forbindelse med forarbejdning og kapning anvende en effektiv udsugning samt åndedrætsværn og beskyttelsesbriller. Personer som har allergi/astma eller som er disponeret for disse, vil kunne få en allergisk reaktion ved indånding eller hudkontakt med de træbeskyttende stoffer "Thuja Acid" og "Thuja Pliciner.

Farvenuancer Cedertræets kernetræ varierer fra naturens side fra lysegul over brun til rødbrune, mørke farver. Splinten er hvid eller hvidgullig. Der forekommer meget sjældent splintved i leverancer fra Moelven NS. Ved levering er WRC ikke farvesorteret. Under monte-ring kan en evt. farvesortering gennemføres for at blande nuancerne. Efter brandtrykimprægnering og ved overfladebehandling med træolie fremstår WRC med en noget mørkere farve.

Patinering, efterbehandling og vedligeholdelse Alt træ nedbrydes af solens ultraviolette stråler. Dette gælder naturligvis også for WRC, der anvendt ube-handlet og udsat for både sol og regn vil få den smukke grå til sølvgrå patina. Hastigheden hvormed træet vil opnå denne sølvgrå nuance vil varierer alt afhængig af, om den pågældende facade vender mod f.eks. syd eller nord, og om træet er delvist beskyttet af et tag-udhæng, der forhindrer vejrliget i at påvirke træets overflade. Det betyder i praksis, at den valgte arkitek-tur er alt afgørende for facadens patinering. For at opnå en pæn patinering må tagudhænget helt fjernes og en helt stram arkitektur vælges der kun gi. ver plads til en tagrende eller en stern kapsel som af. slutning på taget. Cedertræ monteret således at det er helt eller delvis' beskyttet fra sol og regn vil ikke, eller kun i begræn. set omfang grånes/bleges. Ved førnævnte anvendelse bør man overveje at oliebehandle træet for at opnå e' ensartet brunt udseende frem for en overflade som el delvis grå/ bleget og brun. Ved overfladebehandlinc skal alle kanter samt for og bagside behandles 2 gangE før, og 1 gang efter montage. Forventet vedligeholdel se af udvendige facader 1 gang årligt. Brandimpræg nerede brædder vil patinere væsentligt langsommere og mere ujævnt end ubehandlede brædder.

Kvalitet og varighed Standard profiler hos Moelven NS produceres af tor kvalitetsråvarer dette giver den flotte "Prima kvalitet" som i princippet består af rent kernetræ med meget knaster. Funktionstiden for disse profiler anvendt ubehandlet. som facadebeklædning er iflg. vedlagte rapport fra DT på mere end 50 år. Anvendes der et råmateriale fra yngre træer, som typisk er mere knastrige, eller fra knastrige ældre træer vi varigheden være noget mindre. Funktionstiden fo facadeprofiler anvendt ubehandlet i et sådant råmate riale vil typisk være på under 30 år. De yngre træer kan også indeholde splintved, der kur har en ringe varighed. Ønsker man at forlænge funktionstiden, anbefaler vi at de knastrige profiler blive overfladebehandlet med en træolie der indeholde råd- og svampehindrende stoffer, samt at man foreta ger en løbende vedligeholdelse. Skulle man vælge a anvende træet ubehandlet bør man montere brædderne således, at splinten ved montage ikke vender ud moc vejrliget. Kan det ikke lade sig gøre skal brædderne sorteres fra. Canadisk Cedertræ kan hvis det bliver monteret ubehandlet, afgive farve til en fliset/pudset væg.

Beklædningen er som standard, tørret til omkring 15%, hvilket muliggør en montering med det samme. Er brædderne våde på overfladen, er det en god ide at lufttørre dem inden monteringen.

 

 

ThermoWood - det spændende alternativ.

 

Finnforest ThermoWood er en ny generation ThermoWood-behandlet træ, der til udvendig anvendelse er produceret af fyrretræ, mens der indvendigt kan anvendes både grantræ og fyrretræ. De forskellige træsorter gennemgår en ny avanceret og effektiv ThermoWoodbehandling.

Øget naturlig varighed og en smuk brunlig lød ThermoWoodbehandlingen giver ThermoWood en smuk brunlig lød og en øget naturlig varighed mod trænedbrydende svampe. Det gør produktet til et godt alternativ til imprægneret træ, lærk eller eksotiske træarter.

Gammel ide - ny teknologi Behandlingen af Finnforest ThermoWood er baseret på en metode, som bl.a. vikingerne og andre folkeslag anvendte for over i000 år siden. Inden de skulle sætte træpæle i vand eller i jord, brændte de ydersiden af pælene. Denne proces gav træet en længere holdbarhed.

Der er mange argumenter for at vælge Finnforest ThermoWood. Udseende, formstabilitet, holdbarhed og totaløkonomi er blot nogle af dem. Hensynet til miljøet er også et væsentligt argument. Finnforest har en bevidst holdning til naturen og miljøet, og en bæredygtig skovdrift er en forudsætning for virk-somheden - og for Finnforest ThermoWood. ThermoWood er produceret af PEFC certificeret træ og mærket med Svanen. Endeligt er det væsentligt, at selve behandlingsmetoden er både skånsom for miljøet og bliver foretaget med et lavt energiforbrug. Der tilføres ingen gasser eller kemikalier til træet under processen. Det betyder, at når træet ad åre skal bortskaffes, sker det helt uden problemer. Behandlingen af træet består udelukkende af opvarmning via vanddampe.

Ved at vælge Finnforest ThermoWood er du med til at værne om naturen.

 

Processen Finnforest har igennem intens forskning og med hjælp af vor tids moderne teknologi, udviklet en proces der skaber unikke og smukke træprodukter, og som via en certificeringsordning med VTT i Finland er under løbende kontrol. Det sikrer kontinuitet i trækvalitet og varighed. Da ThermoWoodbehandlingen bliver udført ved høje tempera-turer, bliver kammeret mættet med vanddampe for at undgå at træet brænder. Under selve behandlingen forsvinder bl.a. harpiks, terpentin og formaldehyd ud af træet.

Egenskaber ud over det sædvanlige Udvendig Til udvendig brug bliver fyrretræ ThermoWood Klasse T2 behandlet. Herved opnår træet en høj naturlig varighed, og bliver resistent over for trænedbrydende svampe.

Andre fordele er: Unik formstabilitet. Træet hverken slår eller vrider sig. Let - og uden spændinger. Nem forarbejdning og montage. Ingen harpiksudtræk.

 

ThermoWoodbehandlingen til T2 sker ved varmegrader på min 215°C. Dette giver ThermoWood sin smukke brune lød som minder om ceder- og teaktræ.

Indvendig Til indvendig brug bliver fyrre og grantræ ThermoWood Klasse Ti behandlet. Herved opnår træet en mindre naturlig varighed end ved T2 behandlingen, men til gengæld får træet større hårdhed i overfladen. Formstabiliteten bevares, mens den brune lød varierer afhængig af træsort. Varmebehandlingen til Ti sker under varmegrader på min 180°C. Denne temperatur giver en smuk brun lød, som minder meget om kirsebærtræ og lyst teaktræ.

Facader, hegn, regn- og støjskærme samt espalier, døre og vinduer Regnskærme, espali&løsninger og støjskærme Finnforest ThermoWood T2 er velegnet til udvendig anvendelse, hvor man ønsker en træart med høj naturlig varighed, der sam-tidig har et eksklusivt udseende. I tilgift får man stor formsta-bilitet, høj miljøprofil og en beklædning, som kan imprægneres mod brand til en klasse beklædning. Alternativt som regn-skærm i klasse A materiale B-52, do.

Facadebeklædninger, hegn, døre, vinduer og udestuer Finnforest ThermoWood T2 anvendt som facadebeklædning giver husejeren en smuk og miljørigtig træløsning. Den eksklu-sive brune lød kan nemt vedligeholdes med pigmenteret træolie. I kraft af den unikke formstabilitet er ThermoWood desuden velegnet til vinduer, døre og udestuer.

Produkter/Dimensioner

Finnforest ThermoWood T2 behandlet fyrretræ

Standard og special facade profiler i 21 X 118 mm

Standard råvare i brædder og planker Tykkelse: 25 - 32 - 38 - 45 mm Bredde: 75 -100 -125 mm

 

Tekniske data Overfladebehandling Ved udendørs anvendelse af Finnforest ThermoWood anbefaler vi, at træet behandles på alle sider og kanter 1-2 gange før mon-tering og yderligere 1-2 gange efter montering, ialt 3 behandlinger. Der kan anvendes pigmenteret træolie f.eks. Pinotex Cedertræs-olie eller anden oliebaseret træbeskyttelse, samt transparente eller heldækkende træbeskyttelsesmalinger. Til terrassebrædder skal der anvendes en rigtig terrasseolie. Bemærk at farveløs olie ikke anbefales som slutbehandling. Pinotex Cedertræsolie er velegnet til Moelven FGT brandim-prægneret ThermoWood. Efter brandimprægnering grundes

profilerne med trægrunder for derefter at blive færdigolieret eller færdigmalet. For at få størst glæde af sin facadebeklædning bør denne, efter montage, vedligeholdes rettidigt. Dvs. inden at overfladebehandlingen bliver så nedbrudt, at træet tager skade. For pigmenterede træolier vil vedligeholdelse skulle foretages i intervaller mellem 1-3 år. For pigmenteret og heldækkende træbeskyttelse vil vedligeholdelse skulle fore-tages i intervaller mellem 3-5 år. Disse intervaller er retnings-givende og er afhængige af hvor udsat beklædningen er. Ved facadeløsninger, som vender mod syd og vest, og hvor træet ikke beskyttes af udhæng, vil intervallet være kortere. Det er derfor vigtigt at vedligeholde beklædningen efter behov. Anvendes ThermoWood ubehandlet, vil det patinere i en grå til sølvgrå nuance. Dog vil der være risiko for angreb af overfladeskimmelsvampe, som vil misfarve beklædningen. Hvis beklædningen er nedbrudt og grånet i overfladen, grundet manglende overfladebehandling, eller manglende vedligeholdelse, kan beklædningen nedvaskes med f.eks. Bioclean fra Pinotex. En sådan nedrensning vil dog ikke kunne genskabe træets oprindelige udseende, da træet måske allerede er blevet bleget eller har fået vindridser i overfladen.

 

Fastgørelse.

For at undgå misfarvning af træ til udvendig beklædning anbefales det at anvende rustfri stålsøm eller skruer med fladrundt eller rittet hoved. Stålkvalitet A4 eller A2, afhængig af leverandør. Vi anbefaler, at der forbores til skruer ved kanter og endetræ. Profiler op til ca. 150 mm bredde fastgøres med et søm/skrue pr. stolpe. For større bredder, samt for brædder og planker, fastgøres der med min. to søm/skruer pr. stolpe. Centerafstand for fastgørelse af alle standard profiter er max. 600 mm cc.

Løsningsforslag Standard klinke-, fer og not profiler: 2,1 X SO mm maskinsøm, 2,5 x so mm håndsøm eller 4,0 x 6o mm skruer. Standard bræddeprofil: 2,5 X 50 mm maskinsøm, 3,1 X 50 mm håndsøm eller 4,0 x so mm skruer. Standard plankeprofil: 2,5 x 75 mm håndsøm eller 4,5 x so mm skruer. Terrassebrædder: 3,1 x 75 mm håndsøm eller 5,o x 6o mm skruer.

 

Brand Finnforest ThermoWood som regnskærm til småhuse:

Finnforest ThermoWood opfylder materialekravet til det som tidligere hed et klasse B materiale og som i dag hedder D-52, d2. Kravet er opfyldt både i forbindelse med densitetskravet på min. 390 kg/ m3 samt ved klassifikationsprøvning i henhold til de nye fælles europæiske brandklasser. Det betyder at alle Finnforest ThermoWood standardprofiler og specialprofiler, så som Z — profil kan anvendes som regn-skærm under forudsætning af, at overfladen mod det ventilere-de hulrum minimum er en klasse i beklædning, og hulrummet må max. være 25 mm.

Hvis det anvendte profil ikke er med fer og not eller med Z samling, såsom en rombeprofil eller et espalierprofil, og dermed ikke opfylder kravet til en klasse 2 beklædning, kan de ligeledes anvendes som regnskærm, dog skal man sikre, at den bagved liggende klasse i beklædning er en rigtig facadeplade som kan tåle vejrligets påvirkninger.

Finnforest ThermoWood som beklædninger til småhuse: Finnforest ThermoWood standardprofiler opfylder profilerings-kravet til en klasse 2 beklædning samt materialekravet til det som tidligere hed et klasse B materiale og som i dag hedder D-52, d2. Kravet er opfyldt både i forbindelse med densitets-kravet på min. 390 kg/ m3 samt ved klassifikationsprøvning i henhold til de nye fælles europæiske brandklasser. Det betyder at alle Finnforest ThermoWood standardprofiler, kan anvendes som en klasse 2 beklædning uden krav til brand-

klassifikation af overfladen mod det ventilerede hulrum, hvor hulrummet er max. 25 mm.

 

Finnforest ThermoWood som regnskærm til store huse:

Finnforest ThermoWood brandimprægneret med Moelven FGT brandimprægnering opfylder materiale kravet til det som tidli-gere hed et klasse a materiale og som i dag hedder B-52, do. Kravet er opfyldt ved klassifikationsprøvning i henhold til de nye fælles europæiske brandklasser. Det betyder at alle Finnforest ThermoWood standardprofiler og specialprofiler såsom Z — profil kan anvendes som regn-skærm under forudsætning af at overfladen mod det ventilere-de hulrum minimum er en klasse i beklædning, hulrummet må max. være 25 mm.

Hvis det anvendte profil ikke er med fer og not eller med Z samling, såsom en rombeprofil, eller et espalierprofil kan de ligele-des anvendes som regnskærm, dog skal man sikre at den bag-vedliggende klasse i beklædning er en rigtig facadeplade som kan tåle vejrligets påvirkninger.

Værnemidler Ved yderligere forarbejdning af Finnforest ThermoWood, såsom kapning på længde, høvling og fræsning anbefales det at anvende effektivt udsugningsudstyr og egnet støvmaske. Dette skyldes at ThermoWood er nedtørret til ca. 8-10% træfugt og derfor støver mere end almindeligt fyrretræ.

Varighed ThermoWood er ifølge DS/EN 350-2 klassificeret som varig, dvs. med samme modstandsdygtighed over for trænedbrydende svampe som Western Red Cedar. Erfaringer fra Finland samt omfattende tests fra VTT (Det Finske Teknologiske Institut) indikerer, at Finnforest ThermoWoodbehandlet fyrretræ som en korrekt monteret og vedligeholdt udvendig beklædning af en rimelig tykkelse, vil kunne opnå en funktionstid på op til 30 år. Terrassebrædder vil kunne opnå en funktionstid på op til 15 år.

Styrke og stivhed Gennem ThermoWoodbehandlingsprocessen øges stivhed samt overfladehårdhed, og fugtbetingede dimensionsændringer re-duceres. Mekanisk styrke reduceres med ca. 30%. Yderligere bliver ThermoWood sprødt og kan have tendens til at flække under hårdhændet håndtering.

Ktassifikation Træmaterialer bliver i Europa inddelt i fem klasser efter deres holdbarhed. I skemaet nedenfor ser du Finnforest ThermoWood placeret i forhold til en række andre træsorter. Varigheden for de træsorter der er nævnt i skemaet gælder udelukkende kernetræ, da splintved for ubehandlet træ klassi-ficeres som "ikke varig". Dette gælder dog ikke Finnforest ThermoWood.

 

SUPERWOOD

 

Er gennemimprægneret gran, som er beskyttet helt i kernen med en revolutionerende, patenteret og miljøvenlig dansk teknologi. Træet sikres mod råd og svamp fra yderst til inderst, helt uden brug af tungmetaller og organiske opløsningsmidler. Superwood har en gennemtestet og dokumenteret lang holdbarhed. Superwood er gedigent, miljøcertificeret nordisk grantræ, der er nemt at arbejde med.

Det leveres tørt og lyst, og arbejder naturligt, som levende træ gør. Det stiller små krav til vedligeholdelse og er derfor super økonomisk - både i længden og bredden.